

Svensk Förening för Klinisk Nutrition

Läkares utbildning i klinisk nutrition
Grundutbildning
Nationellt bascurriculum i klinisk nutrition
SFKN årsmöte beslöt 1996 att anta ett "Nationellt bascurricuum i klinisk nutrition". Arbetsgruppen som tog fram förslaget bestod av Gunnar Akner (sammankallande),
Elisabet Forsum och Peter Thesleff. Nationellt bascurriculum har publicerats i Läkartidningen Klicka här
Kvalitetssäkring av läkarnas grundutbildning i klinisk nutrition
• Målbeskrivning
Beskrivningar av grundutbildningen i klinisk nutrition för läkare i relation till nationell
målbeskrivning i klinisk nutrition (se ovan).
• Koordinatorer i klinisk nutrition
Koordinatorer för grundutbildning av läkare i ämnet klinisk nutrition bör finnas vid
alla fakulteter. Koordinatorerna föreslås sammanträda regelbundet i samband med
SFKNs styrelsesammanträden.
• Diagnostiska prov i klinisk nutrition
Anonyma, diagnostiska prov i klinisk nutrition bör arrangeras regelbundet.
En inventering av läkarnas grundutbildning i klinisk nutrition vid Karolinska Institutet genomfördes 1997 Klicka här
En anonym diagnostisk undersökning av läkarnas kunskaper i klinisk nutrition i slutet av grundutbildningen (termin 11) i Stockholm, Linköping och Lund genomfördes 1998
En enkätstudie av omfattningen av klinisk nutrition under läkarnas grundutbildning vid
de sju fakulteterna genomfördes 2019 Klicka här
Specialistutbildning
Målbeskrivning för specialistutbildning i klinisk nutrition
SFKNs årsmöte beslöt 1996 att anta en "Utbildningsbok" i Klinisk Nutrition, där kraven för specialistutbildning i klinisk nutrition för läkare specificeras. Utbildningsboken bygger på grundutbildningens nationella bascurriculum.
Arbetsgruppen som tog fram förslaget bestod av Gunnar Akner (sammankallande), Ingvar Bosaeus och Peter Thesleff Klicka här
Specialistutbildningskurser
• KN-kursen
Fresenius Kabi AB erbjuder sedan 1983 en 4 dagars (senare 3 och numera 2 dagar) internatkurs i klinisk nutrition kallad "KN-kursen" Klicka här
Enligt annonsen: "Kursen syftar till att öka kunskapen i klinisk nutrition för att stärka läkaren och nutritionsteamet i deras arbete med att ge en bra nutritionsbehandling. Kursen tar upp både enteral och parenteral nutrition i praktik och teori".
Kursen är granskad av LIPUS (Läkarnas institut för professionell utveckling i sjukvården; www.lipus.se).
• SK-kurser
Den senaste SK-kursen i klinisk nutrition arrangerades i Stockholm 1995 som ett samarrangemang mellan Äldreforskning NordVäst (Gunnar Akner) och Avd. för klinisk näringslära vid Göteborgs Universitet (Henrik Andersson).
